Sáfár Mónika

Kezdőoldal / Sáfár Mónika

1965-ben született Budapesten. A Nemzeti Színház stúdiójának növendéke volt, majd 1986-tól egy évig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakos hallgatója. 1987-1991-ig a Színház-és Filmművészeti Főiskola prózai szakos növendéke volt Marton László osztályában. Harmadévesen Babarczy László egy operett (Buday Dénes: Csárdás, rendező: Bezerédi Zoltán) főszerepére szerződtette a kaposvári Csiky Gergely Színházba. 1991-ben rektori engedéllyel a Madách Színházban Tolcsvay-Müller-Müller: Mária evangéliuma című rockoperájának címszerepével diplomázott (rendező: Nagy Viktor), majd még abban az évben Kaposvárra szerződött.

A máig etalonnak tekintett Mohácsi János által rendezett Kálmán: Csárdáskirálynőjének Sylviáját játszotta, amikor 1993-ban Szinetár Miklós a Fővárosi Operett Színházhoz hívta. Jakobi: Leányvásár című operettjének főszerepével debütált. Hangi adottsága lehetővé tette, hogy az opera műfajában is jeleskedjen, ezért külön képezte is magát. Énekmestere 1989-1991-ig Gencsy Sári, 1994-től Kaposy Margit.

1996-ban a Szegedi Nemzeti Színház főzeneigazgatója, Pál Tamás meghallgatta és megkapta első operafőszerepét, Boito: Mefistofele kettős szerepét (rendező: Kovalik Balázs). A következő évben Pál Tamás leszerződtette a színházhoz, ahol számos operafőszerepet kapott. (Háry János – Örzse, Tosca címszerep, Nabucco – Abigaille) Közben vendégként játszotta szerepeit a Fővárosi Operett Színházban, Kaposváron.

1996-ban meghívást kapott a Magyar Állami Operaháztól, ahol a Denevér című nagyoperett Rosalindáját énekelte. Ugyanebben az évben Lévay-Kunze: Elisabeth című musicalének címszerepét mutatta be a Szegedi Szabadtéri Színpadon, majd a Fővárosi Operett Színházban és játszotta gyermeke születéséig. Nem szakadt el Kaposvártól, vendégművészként több musical és operett főszerepére hívták.

Gyermeke születése után 2001-ben Kerényi Miklós Gábor hívására a Marica grófnővel tért vissza az Operett Színház színpadára és annak 2008-ig vendégművésze volt.

2003-ban a Madách Színházban Webber: Az Operaház Fantomja című musicalében megkapta Carlotta szerepét. Ettől kezdve a mai napig a színház művésze.

2007-ben visszatért az opera műfajához: a Magyar Állami Operaház meghívására elénekelte Puccini: Turandot című operájának címszerepét (rendező: Kovalik Balázs).

2010-től a kecskeméti Katona József Színház vendégművésze. 2015-től játszik a Pesti Magyar Színházban.

Számtalan külföldi turné részese (Németország, Ausztria, Olaszország, Japán, Anglia, Spanyolország, Franciaország).

Hangszertudás: gitár, tangoharmonika.

2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.