Náray Erika

Kezdőoldal / Náray Erika

Az Egri Tanárképző Főiskola Gyakorló Zenei Általános Iskolájába járt, nyolc évig csellózott. Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán töltötte középiskolai éveit. Alföldi Róbert, Börcsök Enikő, Gazdag Tibor, Kerekes Viktória voltak osztálytársai.

18 évesen (1985) felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola prózai szakára. Gyakorlatait a Vígszínházban és a Pesti Színházban töltötte, ahol kisebb-nagyobb szerepeket kapott. A Budapesti Operettszínházban az Ének az esőben című darabban ő játszotta Kathy szerepét, és Vas János tanár úrnak köszönhetően, az egyetemi évek alatt kapta meg első szinkronszerepeit is. Osztályfőnökei Szinetár Miklós és Léner Péter voltak.

Egy év kihagyás után váratlanul felhívta őt Lengyel György, a Pécsi Nemzeti Színház akkori igazgatója.

1991–1995 között a Golden Era zenekarban jazz standardeket, 1995–1998 között a White Chocolatesban funkyt, soult és R&B-t énekelt.

1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz szakán és a szinkronizálás mellett a Vigadóban, esténként a Musical Worldben lépett fel. Közben férjhez ment ifj. Bergendy Istvánhoz. Ezután New Yorkba ment 3 és fél hónapra angol nyelvet tanulni. Itt derült ki, hogy terhes, így az első 4 hónapját a legnagyobb nyugalomban tölthette el. Ezután hazajött, és újra szinkronizálni kezdett. 2000 szeptemberében megszületett kislánya, Kamilla.

2002-ben Szolnokon bekerült egy Ács János által rendezett darabba. 2003 szeptemberétől a Mozarton kívül szerepelt a Rómeó és Júliában (Dada), a Sweet Charityben (Gagarina) és a Hello Igenben (Prostituált), a 3. évadtól kezdve pedig a Szépség és a szörnyeteg című Walt Disney-produkcióban alakította Teamamát. 2009 júliusától a Szép nyári nap című Neoton musicalben alakította Rózsikát, a tábor szakácsnőjét, vagy Panni nénit, az orosztanárt. 2010. január 19-étől már a Lili bárónő című operettben Illésházy Krisztina grófnőként szerepelt. 2010 márciusától egy újabb Lévay-Kuncze-musicalben, a Rebeccában alakította Mrs. Van Hoppert.

Mindemellett a mai napig rendszeresen szinkronizál. 2005-ben elnyerte a színházi közönségdíjat, a Súgó Csigát, mely élete egyik legkedvesebb szakmai emléke.