Janza Kata

Kezdőoldal / Janza Kata

Janza Kata 1972. augusztus 3-án született Budapesten, EMeRTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes

Általános iskolás éveiben tagja volt a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának. 1990-ben érettségizett a Veres Péter Gimnázium olasz szakán. 

Több rajzfilmhős magyar hangjaként ismerhetjük, valamint számos Walt Disney rajzfilm slágerének előadója. 1997-ben végzett a Gór Nagy Mária Színitanodában. 1996-97 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésznője, majd 1997-től a Budapesti Operettszínház társulatának állandó tagja. Nagy színházi szerepei közé sorolható az Elisabeth musical címszerepe, melyet a Budapesti Operetszínházban több, mint 20 évig játszott kimagasló sikerrel. További nagy szerepei közt említhető a Rómeó és Júlia (Capuletné), Rebecca (Mrs. Danvers), Lady Budapest (Lady Asthon), továbbá a Szentivánéji Álomban megformált (Titánia) karaktere. Jelenleg játszott nagy szerepei közé sorolható az Elfújta a szél (Belle Watling) és az Apáca Show (Zárdafőnöknő). 

Rendszeres színházi és TV szereplései mellett nagy hangsúlyt fektet a vidéki és a határon túli fellépésekre is. A Budapesti Operettszínház nyári szabadtéri előadásainak jóvoltából, a Szegedi Szabadtéri Játékok visszajáró főszereplője (1996 óta), továbbá részt vett a Bajai Szabadtéri Játékok és a Fertőrákosi Barlangszínház előadásaiban is.

Több, mint 10 éve tagja a KaposMusical rendezvényszervezésnek. Legsikeresebb előadásai: ABBA SHOW (Janza Kata és Polyák Lilla előadásában), Csak Musical! (Janza Kata és Dolhai Attila előadásában), továbbá az Én vagyok Janza Kata! címet viselő önálló est, ahol humoros beszélgetések és kulisszatitkok mellett, zongora kísérettel csendülnek fel a legnépszerűbb musical dalok. 

Két gyermek édesanyja. Nagyobbik lánya Pintér Janka, 1998. szeptember 23-án, kisebbik fia Kővári Samu, 2007 március 7-én született.

DÍJAK:

– 1994. Eurovíziós Dalfesztivál Magyar döntő 5. helyezett
– 1995.Magyar Rádió Sztárkereső Verseny győztese
– 1996. eMeRTon-díj
– 2004/2005. évad Musical Színésznője
– 2006. Súgó Csiga Díj
– 2011. Magyar Tolerancia Díj
– 2013/2014.Csillag Díj az évad Női Főszereplője kategória